Ontwikkelen van je negatieven

De ervaring van het ontwikkelen van je eerste film kan worden omschreven als niets minder dan een emotionele achtbaan. Binnen een tijdsbestek van 30 minuten kun je verschillende emoties ervaren.

 • De schaar in de wisselzak
 • Frustratie bij het zoeken naar de film in je wisselzak (als je geen donkere kamer hebt)
 • Woede wanneer de film niet op het spiraal gaat
 • Opluchting wanneer dat wel gebeurt
 • Opwinding bij het plaatsen van de film in de tank
 • Het ontwikkelen in de tank
 • Kalmte bij het omkeren van de tank om de dertig seconden
 • Angst bij het verwijderen van het tankdeksel
 • Blijheid bij het zien van de beelden op de film en de trots bij het ophangen van de film om te drogen.

De waarheid is dat als je jezelf vooraf voorbereidt, je niet gefrustreerd raakt en het hele proces kan een prettige en aangename ervaring zijn.

Bij het ontwikkelen van film maken we onderscheid tussen drie types:

 • Zwart/wit
 • C41 (kleur negatief)
 • E6 (kleur dia)

De makkelijkste film om te ontwikkelen is de zwart/wit film. De temperatuur en tijdsduur zijn niet zo strikt als bij de andere twee types en dit geeft je de mogelijkheid om te kijken of zelf ontwikkelen iets voor jou is.
De ontwikkel producten komen in poeder of zelfs compleet klaar, juist wat opwarmen en je kan beginnen.

C41, bij deze film zijn temperatuur en tijd wel belangrijk daar dit gedurende het hele proces op 38°C of 30°C. moet bijven.

E6, hier ook is de temperatuur en tijd belangrijk en zijn er meer stappen in het ontwikkelproces, dit is voor de meer geavanceerd fotograaf. En de minste fout bij het ontwikkelen wordt zonder meer afgestraft met vale kleuren.

Benodigdheden

 • Wisselzak (als je geen donkere kamer hebt)
 • Daglicht ontwikkeltank (met een spiraal voor rolfilm)
 • Thermometer
 • Schaar (35mm/120 film)
 • Timer
 • Ontwikkelaar
 • Stop Bad
 • Fixer
 • Meetcilinders
 • Roerstaaf
 • Stromend water
 • Filmknijpers (ophangen van je film)
 • Film retriever (35mm film)
 • Katoenen handschoenen
 • Film afstrijktang (35mm/120 film)
 • Opslagflessen (3) als je de ontwikkelproducten nog een keer wil verder gebruiken

Basishandelingen voor rolfilm 35mm/120

Het laden van een film op een spiraalvormige rol is het moeilijkste onderdeel van de filmbewerking omdat je dit in volledige duisternis moet doen. De tankfabrikanten hebben de huidige spiralen verbeterd, zodat velen nu automatische toevoersystemen hebben, maar het is nog steeds een goed idee om te oefenen met het laden van een dummy film bij daglicht.

Tip: Knip het taps toelopende deel van de film af en knip de hoeken af bij 45 graden om de film beter in de spiraal te kunnen laden.

Verzamel alle spullen die je gaat gebruiken. Zorg ervoor dat de tank schoon en droog is. Gebruik een haardroger op een warme omgeving of plaats de spiraal op een plank boven een radiator ongeveer een uur voordat je de film laadt. (Vermijd dat de spoel in contact komt met iets dat te heet is, want dat kan het plastic vervormen).

Zoek een geschikte plaats om de film op te hangen wanneer deze ontwikkeld is. Een douchestang in de badkamer of waslijn in de keuken is prima. De belangrijkste overweging is dat de film verticaal zonder contact in een vrij stofvrije omgeving kan worden opgehangen. Dit bespaart je veel tijd voor het verwijderen van stof achteraf.

Laden van de film in de tank

 1. Open de wisselzak en plaats de schaar, ontwikkeltank en de film in de zak en rits deze dicht.
 2. Duw je armen door de mouwen, zorg ervoor dat de mouwen strak om je armen zitten en volledig uitgestrekt zijn om te voorkomen dat er licht in de tas valt.
 3. Open de film cassette met de film retriever, en knip met de schaar kleine hoekjes af op 45 graden van het begin van de film.
 4. Open de tank en verwijder de lege spiraal. Bevestig de film op de spiraal zoals je dat in de oefenruns hebt gedaan.
 5. Als de film volledig geladen is, knip je het uiteinde af dat aan de cassette vastzit en wind je wat verder op om de rest van de film op te nemen.
 6. Plaats de geladen spiraal terug in de tank en druk het deksel er op. Nu kunt je je armen uit de wisselzak halen deze openen en de tank eruit halen.

Basishandelingen voor vlakfilm 4×5 – 8×10

Laden van de film in de tank

Bij vlakfilm heeft je tank geen spiraal en wordt de film in houders geplaatst, hierbij is het zeer belangrijk dat de film met de emulsie aan de buitenkant wordt geplaatst van de houder. Dit doe je op zelfde manier zoals bij het laden van je vlakfilm in de filmhouder. De inkepingen moeten rechts bovenaan zijn.
De meeste tanks hebben plaats voor 4 of 6 vlakfilms, en elke houder kan 2 films bevatten.

 1. Open de wisselzak en plaats filmhouders en de ontwikkeltank in de zak en rits deze dicht.
 2. Duw je armen door de mouwen, zorg ervoor dat de mouwen strak om je armen zitten en volledig uitgestrekt zijn om te voorkomen dat er licht in de tas valt.
 3. Open de filmhouder en plaats de film in de houder van de tank, denk aan de emulsie !
  Herhaal dit tot al je ontwikkelhouders gevuld zijn.
 4. Plaats de houders in de tank en sluit deze. Nu kunt je je armen uit de wisselzak halen deze openen en de tank eruit halen.

Ontwikkelen

Dit gedeelte ga ik vrij basic houden daar tijd, temperatuur afhankelijk van het type film en ontwikkelaar. Deze informatie kan je vinden op de technische fiche die bij de ontwikkel kit komt of of de website van de fabrikant.
De ontwikkelaar zal ook instructies hebben over agitatie – een proces dat wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de ontwikkelaar rond de film circuleert. Om te agiteren kan je een inversie methode gebruiken waarbij je de tank ondersteboven en dan weer terugdraait of de rotatie methode waarbij je een spindel van het tankdeksel draait. Inversie geeft een grondiger agitatie. Sommige instructies suggereren om elke minuut een vorm van agitatie te gebruiken, andere om de 30 seconden. Ik geef de voorkeur aan elke minuut.

Zwart/wit

 1. Bereid de chemicaliën
 2. Zet de timer klaar
 3. Controleer de temperatuur van de ontwikkelaar
 4. Ontwikkelen
 5. Giet de ontwikkelaar er snel in zodat de hele film bedekt is.
 6. Zet de timer aan en tik vervolgens de bodem van de tank op een hard oppervlak om eventuele bubbels die zich aan de film hebben genesteld te verwijderen, en begin te agiteren.
 7. Als je het einde van de ontwikkelingstijd nadert maak je je klaar om de ontwikkelaar weg te gieten. Ik begin dit meestal ongeveer 15 seconden voor het einde van de ontwikkeltijd weg te gieten, zodat het allemaal weg is als het alarm afgaat.
 8. Stopbad
 9. Giet nu het stopbad in, opnieuw snel en gelijkmatig, om ervoor te zorgen dat de oplossing de film snel bedekt en de ontwikkeling stopt. Schud continu gedurende ongeveer 30 seconden. Je kan het stopbad meerdere malen hergebruiken, dus houdt de opslagfles in de buurt klaar om terug in te gieten.
 10. Fixeren
 11. Wanneer het stopbad wordt uitgegoten, voeg dan de fixeerstof toe en volg opnieuw de door de fabrikant aanbevolen tijd en agitatie tijd.
  Je kan het fixeerbad ook meerdere malen hergebruiken, dus houdt de opslagfles in de buurt klaar om terug in te gieten.
 12. Wassen
 13. Deskundigen kunnen suggereren dat het was stadium een continue stroom van vers water moet zijn voor ongeveer 10 minuten. Om er zeker van te zijn dat de fixer wordt verwijderd, vul ik de tank en vervang ik het water tien keer, laat de film ongeveer 2 minuten staan in vers water voordat ik een laatste spoeling en vulling geef. Je kunt in dit stadium een druppel bevochtigingsmiddel toevoegen om ervoor te zorgen dat het water van de film beter afloopt en het droogt zonder vlekken.
 14. Drogen
 15. Veeg het overtollige water voorzichtig van de film af en hang het op met behulp van folieclips of wasknijpers. Zoek een geschikte plek om de film op te hangen. Bevestig de bovenclip en laat de folie verticaal hangen met de verzwaarde clip aan de onderkant.

C41 (Tetanal kit)

Om een temperatuurdaling te voorkomen, en om je film voor te bereiden, moet je de tank opwarmen. Om dit te doen, vul je je tank, met 30°C of 36°C water gedurende 5 minuten voordat je begint met de ontwikkeling. Na 5 minuten kun je het water weggieten.
Als je in een bijzonder koude ruimte aan het verwerken bent, zul je de tank elke minuut een paar seconden in het water willen plaatsen, omdat dit helpt de temperatuur van de ontwikkelaar op peil te houden. De container met water waarin je chemicaliën zitten is hier perfect voor. De reden om de temperatuur gedurende het hele proces op 30°C of 36°C te houden is om de consistentie te behouden elke keer dat je je ontwikkelt.

 1. Bereid de chemicaliën
  Meng de chemicaliën. Ik gebruik een werkende oplossing van 500ml, wat betekent dat ik de 1 liter kit twee keer zo lang kan bewaren. Meng ze volgens de handleiding in de verpakking en giet elk onderdeel (CD voor Color Developer, BX voor Bleach/Fix en Stab voor Stabilisator) in zijn fles. Sluit de flessen en etiketteer ze dienovereenkomstig. Zet alles nu in het warm waterbad plaats ook de thermometer erin en vul met warm water. Het is cruciaal dat je de temperatuur van het water onder controle houdt
  Je zult moeten wachten tot alles op temperatuur is. Je kunt dit proces versnellen door warm water toe te voegen of door koud water toe te voegen.
 2. Zet de timer klaar
 3. CD – Color developper
 4. Giet eerst de CD in je tank.
  De tijd begint te lopen als je hem gaat gieten.
  Sluit de tank en stop de trechter in de fles.
  Zet de tank terug in het waterbad en beweeg hem daar gewoon zachtjes rond. Je kunt hem ook een beetje draaien. Het helpt ook om het water in de tank rond te laten stromen en op dezelfde temperatuur te houden. Ongeveer 20 seconden voordat de tijd opraakt, giet je de CD terug in de fles.
 5. BX – Bleach/Fix
 6. Giet de BX in en doe precies hetzelfde als voorheen. Als je de BX weer in de fles doet, heb je warm, stromend water nodig. Spoel de film ongeveer 6 minuten af. Normaal gesproken doe ik dit 12 keer, aangezien het elke keer ongeveer 30 seconden duurt.
 7. Stab – Stabilisator
 8. Hierna is het Stab tijd!
  Zet de tank op een stabiel oppervlak en giet de stabilisator erin. Laat het gewoon zo voor ongeveer een minuut anders schuimt het zo veel. Na deze minuut, zet je de Stab terug en ga je de film opnieuw spoelen.

E6

Wel tot op heden heb ik nog geen E6 ontwikkeling gedaan 🙁

Maar dit zijn de stappen

 • Verwarm de chemie
 • Voorspoelen van de film
 • 1e Ontwikkelaar
 • Spoelen
 • Kleurontwikkelaar
 • Spoelen
 • Blix
 • Eindschoonmaak
 • Drogen