Belichting

Fort van Brasschaat

De juiste belichting is de eerste prioriteit bij het maken van een foto en komt voor bijna elke andere beslissing na het eerste idee voor een foto. Tegenwoordig wordt er echter nauwelijks meer over nagedacht. Veel camera’s maken die keuze voor jou, als fotograaf hoef je alleen maar te beslissen of er een aanpassing moet worden gemaakt om het gewenste resultaat te bereiken.

Als je zoals ik, geniet van filmcamera’s, is het begrip van hoe de belichting te bepalen belangrijk. In onderstaande onderwerpen geef ik wat achtergrondinformatie over de beoordeling van de belichting aan de hand van verschillende methoden om dit aspect van de filmfotografie beter te begrijpen.


Film versus Digitale sensor reactie op licht

Belichtingsbeoordeling bij gebruik van film is veel belangrijker dan bij gebruik van een digitale sensor, omdat ze elk op een andere manier op licht reageren.

Over het algemeen registreert een digitale sensor de donkerste tot lichtste tonen in een rechte lijn, terwijl film een S-curve produceert als gevolg van de ontwikkeling wanneer de lichtste en donkerste delen van de grafiek licht gecomprimeerd worden.

Je beslissing over welke instellingen gebruikt moeten worden voor het belichten van film gaat verder dan alleen maar “het goed doen”. Omdat een digitale sensor een ander bereik heeft dan film is het noodzakelijk om selectiever te zijn met betrekking tot de plaats waar we de belichting plaatsen. Denk aan het principe van “expose for the shadows and develop for the highlights”.

Tevens moet er worden rekening gehouden met welk film type je gebruikt daar het dynamisch bereid van film tot film verschilt.



Lichtmeter

Bepalen van de belichting

Sunny-16 regel

Looney 11-regel