Lichtmeter

Wat is een lichtmeter?

seiconic

Een handheld lichtmeter is een apart instrument voor het evalueren van de lichtintensiteit en het berekenen van de belichting.
Op zijn eenvoudigst berekent hij een diafragma- en sluiterwaarde waarop je de camera instelt voor een correcte belichting van een bepaalde scène. Hij kan ook alle diafragma- en sluitercombinaties leveren die overeenkomen met een belichtingswaarde.

Soorten handheld lichtmeters

Er zijn twee categorieën lichtmeters:

  • Invallende (incident)
  • Reflecterende (reflective)

Incident lichtmeters

Een incident meter leest de hoeveelheid licht die op het onderwerp valt.
Je houdt de lichtmeter voor het onderwerp en de meter evalueert de hoeveelheid licht die de witte koepel, de zogenaamde lumisphere, bereikt. Door op deze manier te meten, weet je hoe licht of donker je onderwerp is en helpt dit fouten te elimineren die worden veroorzaakt door een onderwerp met achtergrondverlichting.
Een ingebouwde lichtmeter is niet in staat om dit soort metingen uit te voeren.


Reflecterende lichtmeters

Een reflecterende lichtmeter registreert de lichtniveaus die door het onderwerp worden gereflecteerd. Dat betekent het licht dat van de bron komt, van het onderwerp af stuitert en vervolgens door de lichtmeter wordt opgepikt.
De ingebouwde lichtmeter van een camera is een reflecterende lichtmeter. Er zijn verschillende soorten reflectiemeters op basis van de mate waarin het beeld wordt gemeten:
Matrix- of evaluatiemeting breekt een frame in zones en gebruikt een algoritme om de belichting te beoordelen.
Center Weighted geeft het centrum van het frame meer belang bij het meten van de belichting.
Spotmeting kijkt alleen naar een klein gebied van een frame om de belichting te meten.
Een ingebouwde lichtmeter kan tussen deze patronen schakelen. Een handheld lichtmeter doet alleen aan spotmeting, incidentmeting of beide, zoals in de voorbeelden hier.
Bovendien kunnen handmeters een gebied van het beeld aflezen dat veel kleiner is dan dat van de ingebouwde meter van een camera.
Deze mogelijkheid om zo’n klein gebied van een scène af te lezen zal je helpen om de relatieve helderheid of duisternis van zelfs de kleinste details te evalueren.

Volgende:
Bepalen van de belichting en waarom het essentieel is om een handmeter te gebruiken.