Sunny 16 regel

In fotografie is de sunny 16 regel een methode om de juiste belichting in te schatten zonder een lichtmeter. (Voor maanfotografie is er een soortgelijke regel die bekend staat als de looney 11-regel.) Naast het duidelijke voordeel van onafhankelijkheid ten opzichte van een lichtmeter, kan de sunny 16 regel ook helpen bij het bereiken van een correcte belichting van moeilijke onderwerpen. Omdat de regel gebaseerd is op invallend licht, in plaats van gereflecteerd licht zoals bij de meeste lichtmeters, worden zeer heldere of zeer donkere onderwerpen gecompenseerd. De regel dient als geheugensteuntje voor de camera-instellingen die op een zonnige dag worden verkregen met behulp van het belichtingswaardesysteem (EV).

De basisregel is: “Stel op een zonnige dag het diafragma in op f/16 en de sluitertijd op de ISO-filmsnelheid voor een onderwerp in direct zonlicht:

  • Op een zonnige dag en met ISO 100 film, en diafragma in op f/16 en de sluitertijd op 1/100 of 1/125
  • Op een zonnige dag met ISO 200 film en diafragma op f/16, stel de sluitertijd in op1/200 of 1/250
  • Op een zonnige dag met ISO 400 film en diafragma op f/16, stel de sluitertijd in op 1/400 of 1/500

Net als bij andere lichtmetingen kan de sluitertijd worden gewijzigd, zolang het f-nummer wordt gewijzigd om bijvoorbeeld te compenseren.1/250 bij f/11 geeft een equivalente blootstelling van 1/125 op f/16.

Meer in het algemeen wordt de aanpassing zo gedaan dat voor elke stop in de diafragmavergroting (d.w.z. het verlagen van het f-getal) de belichtingstijd moet worden gehalveerd, en vice versa.

Een uitgewerkte vorm van de sunny 16 regel is het instellen van de sluitertijd die het dichtst bij de ISO-film snelheid/instelling en f-getal ligt volgens deze tabel:

DiafragmaLight conditiesShaduw detail
f/22Sneeuw/zandDonker met scherpe randen
f/16ZonnigDetail
f/11Light bewolkZacht rond de randen
f/8BewolktNauwelijks zichtbaar
f/5.6Zwaar bewolktGeen schaduwen
f/4Open schaduw/zonsondergangGeen schaduwen
Voeg één stop toeAchtergrondverlichtingn/a