Een kleurenfilm kiezen

Welk type film moet ik gebruiken?

En het is eigenlijk een hele goede vraag. Gezien de vele verschillende soorten films waaruit je kan kiezen, en met elk zijn eigen specifieke sterke en zwakke punten en esthetische uitstraling, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen.
Verschillende films hebben enorme verschillende kleurenpaletten, korrelstructuren, ISO snelheden, en niveaus van contrast en verzadiging. Het kiezen van de juiste film voor een bepaalde scène kan een groot verschil maken in de look en feel van je resultaat.

Kleur positief (E6 diafilm)

FujiFilm Provia, FujiFilm Velvia, en Kodak E100

Al jaren zijn dit de films voor landschapsfotografie vanwege de geweldige kleuren die ze vastleggen.
Niet ideaal voor het fotograferen van mensen, omdat de huidtinten erg verzadigd kunnen zijn, je kan deze echt niet verslaan als je geweldige landschappen vast leggen.
De fijne korrel van de E6 diafilm is veel beter dan de meeste kleurennegatieven. Kodak E100 korrel is fijner dan Kodak Portra en Fuji Pro.

Iets om bewust van te zijn: Deze soorten film hebben meestal een zeer laag ISO-bereik (meestal rond de 50-100), en een extreem beperkt dynamisch bereik. Als je zelfs maar iets boven of onder de juiste belichting zit, kan het de opname verpesten…
Gebruik dus met de nodige voorzichtigheid en meten is weten!

Landschap met hooibalen
Kodak E100
Landschap met hooibalen
Fujifilm Velvia

Landschap met kerkje en paarden
Kodak Portra
Kodak E100

Fuji Velvia 100

Velvia 100 is een daglicht-type hoge beeldkwaliteit E6 diafilm met een ISO van 100.
Naast het hoogste niveau van kleurverzadiging ter wereld heeft deze film een RMS-korreligheid van 8, waardoor hij geschikt is voor landschapsfotografie, natuurfotografie en andere onderwerpen die een nauwkeurige, levendige kleurweergave en een hoge beeldkwaliteit vereisen.
Dit is geen film voor huidtinten, gebruik hem niet voor niet voor het fotograferen van portretten.
Velvia is een van de films met het minste dynamisch bereik 1 1⁄2 tot twee stops.


Kodak E100

Kodak beschrijft Ektachrome E100 als “een daglicht-gebalanceerde positieve kleurenfilm, met schone, levendige kleuren, een neutrale toonschaal en een extreem fijne korrel. Het onderscheidende uiterlijk is zeer geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals product-, landschaps-, natuur- en modefotografie.
Het meest voor de hand liggende en verwachte verschil tussen Velvia en Kodak E100 is de kleurweergave.
Op de lichtbak is Ektachrome koeler over het hele spectrum, maar ook neutraler. Fuji films kennen over het algemeen een graadje magenta/rood.

Het meest opvallende voordeel voor E100 was voor mij de algehele scherpte. Vooral bij beelden met een geringe scherptediepte, waarbij je onderwerp scherp is en je een duidelijk onscherptegebied hebt.


Kleur negatief

Kodak Ektar, Kodak Portra

Kodak Ektar

Kodak Ektar 100 is een C-41 film en is alleen beschikbaar in ISO 100.
De film heeft een ultrafijne korrel, ultra-levendige kleuren en een hoge verzadiging (Kodak beweert dat het de fijnste korrel van alle kleurenfilms ter wereld heeft…).
Ektar heeft gewaagde kleuren die, in combinatie met de hoge scherpte, ongelooflijke mooie landschappen maken. Heeft veel schaduwdetails een vergevorderd dynamisch bereik en een zeer natuurlijk ogend contrast.
Lichtere huidtinten hebben de neiging om te worden weergegeven met een roodachtige tint, en het hoge contrast van de film kan de gelaatstrekken op een onflatteuze manier laten opvallen.


Kodak Portra

De Kodak Portra-familie van films wordt algemeen beschouwd als een van de beste films van professionele kwaliteit op de markt, vanwege hun geweldige balans in kleur en contrast, evenals hun zijdezachte huidtinten.
De film is tevens beschikbaar in verschillende ISO varianten: 160 – 400 – 800.
Deze film is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van portretten en mensen, vandaar de naam ‘Portra’, maar levert nog steeds geweldige resultaten over een grote verscheidenheid aan onderwerpen.