Een zwart-wit film kiezen

De lijst van filmfabrikanten lijkt te groeien. Er zijn minstens 18 verschillende bedrijven die zwart-wit films uitbrengen of recentelijk hebben uitgebracht.
Sommmige zijn zeer kleine fabrikanten, dus hun film kan moeilijk te vinden zijn.

  • Adox Bergger
  • CatLABS
  • Foma
  • Ilford
  • Kodak
  • Washi Film

ADOX

Adox CMS 20 II is een van de scherpste, fijnmazige zwart-wit films die vandaag de dag verkrijgbaar zijn. Het heeft een buitengewoon vermogen, tot 800 lijnen per mm.
De bijbehorende Adotech-filmontwikkelaar brengt perfecte halftonen en verhoogt de filmsnelheid tot ISO 20.
Bij gebruik voor normale beeldfotografie en ontwikkeld in de speciale Adotech-filmontwikkelaar, bereikt de film een filmsnelheid van ISO 20. Bij gebruik in andere filmontwikkelaars zoals Kodak HC-110 of Rodinal moet de film op ISO 3-6 belicht worden. Het is echter aan te raden om de Adotech-ontwikkelaar alleen te gebruiken.
De film resulteert in bijna korrelvrije vergrotingen tot 2,5 meter diagonaal.


Bergger Pancro

Bergger Pancro 400 is een nieuwe generatie, snelle zwart-wit negatief film die fungeert als de opvolger van de stopgezette Bergger BRF400-film. Bij belichting met de nominale gevoeligheid van ISO 400 levert het premium kwaliteitsfoto’s met een zeer fijne korrel, een goed algemeen contrast en een hoge scherpte..
Bergger Pancro 400 in filmformaat 35mm is gecoat op een 135 micron acetaat basis en bevat DX Codering. Pancro 400 in 120 rol is gecoat op een 100 micron PET basis terwijl de vellen versies gecoat zijn op een 175 micron PET basis.


CatLABS X 80

CatLABS X 80 is een traditionele, langzame, fijnkorrelige, zwart-witte negatieve film met een hoog zilvergehalte, ontworpen voor een breed scala aan opnamecondities en wordt gekenmerkt door een zeer fijne korrel, een matig contrast en een diep tonaal bereik. Het vertoont een brede belichtingsvrijheid onder verschillende lichtomstandigheden en een extreme flexibiliteit in de verwerkingsopties.
Deze film heeft een nominale snelheid van ISO 80. Gebruik ISO 50 wanneer je binnenshuis fotografeert (onder studioverlichting) en extreme fijnkorreligheid, of push hem tot 800 wanneer je bij weinig licht fotografeert. Voor het gemak is het ook mogelijk om de film te belichten met ISO 100 voor vergelijkbare resultaten bij belichting met ISO 80.


Fomapan

FOMAPAN 100 Classic heeft een nominale filmsnelheid van ISO 100. Is ontworpen voor het maken van foto’s buiten bij gewoon daglicht of gecontroleerd licht binnen. Heeft een lage filmsnelheid en biedt een hoge resolutie. De film voldoet aan hoge eisen en heeft een kleine korrelgrootte, hoog oplossend vermogen, goede contourscherpte en levert een breed scala aan halftonen.

FOMAPAN 200 Creative heeft een nominale filmsnelheid van ISO 200. Is ontworpen voor het maken van foto’s buiten bij gewoon daglicht of gecontroleerd licht binnen. Heeft een lage filmsnelheid en biedt een hoge resolutie. De film voldoet aan hoge eisen en heeft een kleine korrelgrootte, hoog oplossend vermogen, goede contourscherpte en levert een breed scala aan halftonen.

FOMAPAN 400 Action heeft een nominale filmsnelheid van ISO 400. Is ontworpen voor het maken van foto’s bij minder gunstige lichtomstandigheden. FOMAPAN 400 is de snelste zwart-wit film uit de FOMAPAN serie en is voornamelijk geschikt voor het maken van opnames bij weinig licht of voor snelle actie. De film combineert een klassieke korrel met een hoog oplossend vermogen, goede contourscherpte en een breed scala aan halftonen.


ILFORD

ILFORD DELTA 100 Professional is een fijnkorrelige zwart-wit film met een middelhoge nominale filmsnelheid van ISO 100, die gebruik maakt van de allerlaatste Core-shell™ emulsietechnologie. Deze technologie zorgt voor de beste beeldkwaliteit en maximale scherpte.

DELTA 100 Professionnal komt maximaal tot z’n recht bij opnames die rijk zijn aan heel wat details in alle lichtpartijen, de uitzonderlijk fijne korrel en hoge resolutie maakt de film voornamelijk geschikt voor veeleisende toepassingen waar elk detail belangrijk is. Deze uitstekende beeldkwaliteit wordt behaald op de aanbevolen nominale filmsnelheid van ISO 100. Niettemin is het ook mogelijk de film te belichten tussen ISO 50 tot 200 zonder te moeten inboeten aan kwaliteit.

ILFORD FP4 Plus is een universele zwart-wit film met een middelhoge snelheid, fijne korrel en uitstekende scherpte. En heeft nominale filmsnelheid van ISO 125.
De film onderscheidt zich voornamelijk door z’n uiterst flexibele mogelijkheden op vlak van belichting, de film kan zonder problemen meerdere stops over- of onderbelicht worden (pullen of pushen). Dit maakt van de FP4 Plus een universeel inzetbare film, bruikbaar voor alle fotografische onderwerpen en (licht)omstandigheden. De FP4 Plus blinkt ten slotte uit in het weergeven van de fijnste details met uitstekende scherpte, dit zowel voor objecten die binnen (al dan niet onder gecontroleerd licht) als buiten belicht werden.

ILFORD HP5 Plus is een fijnkorrelige zwart-wit film met een middelhoog contrast en een hoge filmsnelheid waardoor de film een uitstekende keuze is voor een brede waaier aan verschillende soorten fotografie zowel met het beschikbaar licht binnen als in gewoon daglicht buiten.
De film heeft een nominale filmsnelheid van ISO 400 en levert negatieven met uitstekende scherpte en typische korrel in alle lichtomstandigheden. De emulsie van de HP5 Plus film is ontworpen om ook de beste resultaten te behalen bij push-processing en dit tot een filmsnelheid van maar liefst ISO 3200!
De flexibele belichtingsmogelijkheden en de typische korrel die de HP5 Plus biedt maken van deze film een van de meest geliefde zwart-wit films bij alle analoge fotografen wereldwijd.


Kodak

Kodak T-MAX 100 (TMX) is een panchromatische zwart-wit film film met een nominale filmsnelheid van ISO 100. En is geschikt voor alle types van fotografie in gewoon daglicht buiten of binnen bij gecontroleerd licht. De T-MAX films zijn voornamelijk geschikt voor het fotograferen van onderwerpen waarbij het vastleggen van de kleinste details van groot belang is zonder afbreuk te doen aan de algemene kwaliteit van het beeld. T-MAX heeft afhankelijk van de ontwikkeling een doorgaans gemiddeld tot hoog contrast maar waarbij verschillende grijsaccenten nog steeds kunnen onderscheiden worden van elkaar.
De film heeft een hoge tolerantie voor overbelichting, tot zelfs een aantal stops. De beste prestaties op vlak van scherpte en detail wordt evenwel behaald wanneer de film belicht wordt op de nominale filmsnelheid van ISO 100.

Kodak Tri-X 320 is een panchromatische zwart-wit film met een nominale filmsnelheid van ISO 320 die voornamelijk geschikt is voor het fotograferen van onderwerpen bij weinig licht of snelle actie, voor het fotograferen van onderwerpen die zowel een goede scherptediepte als snelle sluitertijden vereisen en voor het vergroten van het flitsbereik wanneer ingeflitst wordt. De emulsie van Tri-X 320 is aangepast voor push-processing en heeft een hoge tolerantie voor onder- en overbelichting.

Kodak T-MAX 400 (TMY) is een panchromatische zwart-wit film met een nominale filmsnelheid van ISO 400 en geschikt voor alle types van fotografie maar in het bijzonder voor het fotograferen in omstandigheden met weinig licht of snelle actie. De T-MAX films zijn voornamelijk geschikt voor het fotograferen van onderwerpen waarbij het vastleggen van de kleinste details van groot belang is zonder afbreuk te doen aan de algemene kwaliteit van het beeld. T-MAX heeft afhankelijk van de ontwikkeling een doorgaans gemiddeld tot hoog contrast maar waarbij verschillende grijsaccenten nog steeds kunnen onderscheiden worden van elkaar.
De film heeft een hoge tolerantie voor onderbelichting (pushen) en dit tot ISO 3200 voor een aanvaardbaar resultaat. De beste prestaties op vlak van scherpte en detail wordt evenwel behaald wanneer de film belicht wordt op de nominale filmsnelheid van ISO 400.