Film soorten

Er zijn drie hoofdtypes film: kleur positief, kleur negatief en zwart-wit.

Kleur positief (dia)

Zonnebloemen in een veld

Dit geeft het beeld weer zoals je het ziet. Het produceert ook rijke, verzadigde kleuren en een sterk contrast.
Vanwege deze eigenschappen is het erg belangrijk dat de belichting perfect is bij het gebruik van positieve film. Er is niet veel ruimte voor fouten, overbelichte gebieden zullen snel volledig wit worden en onbruikbaar, onderbelichte gebieden zullen zeer donker of zelfs zwart zijn.
Bij het gebruik van positieve films is het belangrijk dat de scène niet te contrasterend is en zal je makkelijker naar filters moeten grijpen om dit perfect te kunnen belichten.


Kleur Negatief

Negatieve film heeft een oranje kleur, met slechts zeer verzadigde kleuren die als vreemde paarse en cyaankleurige tonen tevoorschijn komen. Het is bedoeld om tijdens het scannen dat deze omgedraaid worden om de juiste kleuren te krijgen.
Deze film creëert zachtere, meer natuurlijke kleuren en een lager contrast dan positieve films, waardoor een veel grotere dynamisch bereik mogelijk is.
Lichte tonen in de scène worden meestal prachtig behandeld en deze films kunnen nogal wat overbelichting verdragen. Ze hebben de neiging om iets meer zorg te vragen bij het scannen om de kleuren te laten overeenkomen.


Zwart-wit

Zwart-wit stelt je in staat om na te denken over belangrijke elementen (belichting, compositie, elementen) waar je anders misschien minder op richt als je erover denkt om kleuren samen te laten werken, of te laten knallen.
Tevens hebben de meeste zwart-wit films een zeer hoog dynamisch bereik, en is het zeer makkelijk om deze te scannen en om te zetten naar een positief beeld.