Lenzen & lensboards

Brandpuntsafstand

Aangezien de beeldverhouding van 4×5 film anders is dan 35mm en full frame DSLR’s, maakt het de vergelijking een beetje lastig, maar niet onoverkomelijk.
Over het algemeen kun je de brandpuntsafstand van 35 mm met drie vermenigvuldigen om dicht bij een vergelijkbare beeldhoek te komen met een 4×5 lens.

Medium en Large Format Crop Factors pagina geeft je een overzicht van de meeste gangbare brandpuntsafstanden volgens hun 35mm-equivalent.

Beeldcirkel

Dit is een zeer belangrijke factor bij de keuze van een lens. Groot formaat lenzen kunnen voor verschillende filmformaten worden gebruikt, maar dat betekent niet dat elke lens het hele gebied van dat filmformaat kan bestrijken.
Om een vel 4×5 film te bedekken moet de lens een beeldcirkel van 153mm hebben. Om bewegingen te kunnen gebruiken moet je veel meer hebben dan dat.
De meeste groothoekobjectieven (zoals 75mm en 90mm) die 4×5 bedekken en bewegingen mogelijk maken, hebben een nogal vergroot frontelement, dus als je een van die lenzen ziet die er echt klein uitzien in het beeld, let dan goed op de beeldcirkel.
Er zijn maar een handvol echt kleine groothoekobjectieven voor 4×5 die het formaat daadwerkelijk bedekken.
Nu het meest interessante, de merken
Bijna alle merken lenzen zijn van goede kwaliteit, op de tweedehandsmarkt kan je volgende modellen vinden:

  • Rodenstock
  • Nikon
  • Scheider
  • Fuji

Lens Multicoating

Probeer altijd een lens te vinden die dit heeft. Omdat de multicoating de lens flare kan verminderen en het microcontrast kan versterken, waardoor het beeld aantoonbaar scherper wordt. Deze optie betekent ook meestal dat de lens veel nieuwer is dan een lens zonder multicoating.
Multicoating wordt meestal gemarkeerd met een MC op de lens, of hopelijk door de persoon die de lens te koop aanbiedt. Je kan dit ook zien in het glas van de lens als een paarse iriserende coating op het oppervlak.

Lensboards

Je zal de lenzen aan je camera moeten bevestigen met behulp van een lensboard dat specifiek is voor je camera. Verschillende camerafabrikanten gebruiken Linhof-borden die goedkoop en gemakkelijk te vinden zijn op eBay en via de website van Intrepid, maar anderen zoals Toyo, Sinar en Arca Swiss gebruiken hun eigen boards.
Sommige daarvan kunnen behoorlijk duur worden, vooral voor de verzonken boards. Een verzonken board kan nodig zijn op sommige camera’s voor lenzen breder dan 90mm. Deze boards hebben een verzonken opening die de lens dichter bij het filmvlak houdt dan de voorste standaard van de camera, waardoor je de lens tot in het oneindige kan scherpstellen en toch nog bewegingen kan maken, omdat anders de balgen te gebundeld zou zijn om te kunnen werken.

Welke lenzen heb je nu ‘nodig’

  • Standaard lens – 150mm
  • Groothoek lens – 90mm
  • Telelens – 300mm.

Met deze drie lenzen kan je zeker alles fotograferen.

Volgende:
Werking van lenzen